ЦЕНЗУРАТА ЗАБРАНЕТА СПОРЕД УСТАВ

Член 16

Се гарантира слободата на уверувањето, совеста, мислата и јавното изразување на мислата.

Се гарантира слободата на говорот, јавниот настап, јавното информирање и слободното

основање на институции за јавно информирање.

Се гарантира слободниот пристап кон информациите, слободата на примање и

пренесување на информации.

Се гарантира правото на одговор во средствата за јавно информирање.

Се гарантира правото на исправка во средствата за јавно информирање.

Се гарантира правото на заштита на изворот на информацијата во средствата за јавно

информирање.

Цензурата е забранета.

(Устав на Република Македонија)

Advertisements

One thought on “ЦЕНЗУРАТА ЗАБРАНЕТА СПОРЕД УСТАВ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: